četrtek, 14. junij 2018

Evrosong 2005-2018 - najboljša pesem vsake države - 2. del

Nadaljujemo s pregledom najboljših pesmi po državah. V 2. delu se zvrstijo države, ki so običajno na drugem evrovizijskem CDju.


ISLANDIJA

2012 - Greta Salóme & Jónsi - NEVER FORGET



Ne le najboljša iz Islandije, ne le zmagovalka svojega leta in moralna zmagovalka Evrosonga 2012 (sorry Loreen...), ampak tudi ena mojih najljubših evrovizijskih skladb vseh časov. Pesem, ki enostavno ima vse za zmago, in kako je končala šele na 20. mestu, mi ni jasno... Islandci so sicer bili kar uspešni od 2008 do 2014 s stalnim uvrščanjem v finale, zadnja leta pa se je vse zarotilo proti njim, pred vrati finala so ostale tudi zelo dobre pesmi.
Najboljše od ostalih:
- 2007 - Eirikur Hauksson - VALENTINE LOST
- 2016 - Greta Salóme - HEAR THEM CALLING
- 2015 - María Ólafsdóttir - UNBROKEN
- 2010 - Hera Björk - JE NE SAIS QUOI


IZRAEL

2015 - Nadav Guedj - GOLDEN BOY



Ali moram sploh še kaj napisati o tej pesmi? Če je ne bi bilo, bi pri Izraelu moral izbirati med zelo povprečnimi do katastrofalnimi skladbami, tako pa - podobno kot pri Franciji, DALEČ najboljša. Draga Evropa! Kako lahko Izrael zmaga s kokošmi, ne pa s tem briljantnim orientalsko-plesnim hitom? Škoda vsakega komentarja na to temo.
Nekaj pesmi iz Izraela pa mi je vendarle še všeč:
- 2007 - Shiri Maimon - HASHEKET SHENISH'AR
- 2012 - Izabo - TIME
- 2017 - IMRI - I FEEL ALIVE
- 2016 - Hovi Star - MADE OF STARS


ITALIJA

2017 - Francesco Gabbani - Occidentali's Karma



Najboljši med najboljšimi! Pred njim nikoli nisem bil ljubitelj italijanske glasbe, čeprav živim slab kilometer od meje. Poznal sem tiste glavne hite in izvajalce, to je bilo to. Ampak Gabbani je bil dovolj prepričljiv, da me je navdušil tudi za glasbeno sceno zahodnih sosedov. Bil sem tudi na njegovem koncertu v Trstu, in bil je zares fantastičen! Sploh tisti del, ko smo se v živo lahko zadrli "NAMASTE! ALEEE!!". Pikra in sarkastična skladba, ki se norčuje iz zahodne civilizacije in jo primerja z "golo opico, ki pleše", je zbodla kar precej Evrope, do zmage pa žal ni prišla. Pravzaprav bi lahko rekli, da je Italija kar trikrat v času, odkar ponovno nastopa na Evrosongu (od 2011 naprej), bila oškodovana čiste zmage. Ki je seveda njen cilj, visokih ambicij Italijani ne skrivajo in jih nikoli niso skrivali.
Najboljše pesmi izmed ostalih:
- 2015 - Il Volo - GRANDE AMORE
- 2018 - Ermal Meta & Fabrizio Moro - NON MI AVETE FATTO NIENTE
- 2014 - Emma Marrone - LA MIA CITTA
- 2011 - Raphael Gualazzi - MADNESS OF LOVE


LITVA

2016 - Donny Montell - I'VE BEEN WAITING FOR THIS NIGHT



Litva, resnici na ljubo, nikoli ni bila poseben presežek na Evrosongu. Sicer pogosto uvrščena v finale, a njihove pesmi me nikoli niso prevzele, z izjemo dveh, ki ju je prepeval Donny Montell. Če moram izbirati med njima, vsekakor izberem tisto iz 2016. Ostalo je bilo bolj "tako tako", ampak nekaj dobrih se pa še najde:
- 2012 - Donny Montell - LOVE IS BLIND
- 2013 - Andrius Pojavis - SOMETHING
- 2005 - Laura & The Lovers - LITTLE BY LITTLE


LATVIJA

2010 - Aisha - WHAT FOR?



Ojoj ojoj, Latvija... Moja verjetno najbolj nepriljubljena država na Evroviziji. Če pogledam nazaj, me niti enkrat, niti enkrat samkrat niso prepričali. Pa da mi ne bo kdo govoril o kakšni Aminati ali čem podobnem, ker mi obrača želodec. Vse, kar so Latvijci pokazali, je bilo ali kup kričanja (kao "moderna glasba") ali pa (pod)povprečne popevke. Tako sem za "najboljšo" prisiljen izbrati najmanjše zlo... Ki bi bilo še kar v redu. če ne bi nastop v živo bil vokalno obupen. Slabo, slabo.


MONAKO

2005 - Lise Darly - TOUT DE MOI



Še ena izgubljena država Evrosonga. Monako je v obdobju od 2005 naprej nastopil le dvakrat, pri čemer pesem iz 2006 ni vredna omembe. Tako ostane le prijetna simfonična balada iz 2005, ki roko na srce sploh ni slaba. Prijetna, nežna in tudi vokalno izjemna, spominja na tiste klasične čase Evrosonga. Kakšnega posebnega uspeha od nje kajpak ni bilo, Monako se nikoli ni uvrstil v finale in po (pričakovanem) neuspehu naslednje leto odstopil od sodelovanja.


MOLDAVIJA

2012 - Pasha Parfeny - LĂUTAR



To pa je bila tesna odločitev med dvema, če ne celo tremi pesmimi. Ampak izbira je vendarle padla na "potujočega pevca" (beseda Lăutar pomeni točno to) iz 2012. Še predobro se spomnim, kako smo se smejali temu napol cirkuškemu nastopu. Ampak če pustimo nastop ob strani, je pesem odlična, zabavljaška in s tistim pravim balkanskim pridihom. Tip pa itak uživa na odru. Kako ne bi, če ima okrog sebe cel harem 😂😂.
Od ostalih je bila tesna odločitev z naslednjimi:
- 2009 - Nelly Ciobanu - HORA DIN MOLDOVA
- 2018 - DoReDoS - MY LUCKY DAY
- 2007 - Natalia Barbu - FIGHT
- 2015 - Eduard Romanyuta - I WANT YOUR LOVE


MAKEDONIJA

2007 - Karolina Gočeva - MOJOT SVET



Še ena tistih pesmi, ki spadajo v kategorijo nesmrtnih. In seveda moja zmagovalka v tistem letu. Žal je to predzadnja skladba, s katero so se Makedonci uvrstili v finale. Od takrat naprej so to čast imeli le še enkrat, 2012. Vsekakor ena najbolj oškodovanih držav, njihove pesmi nikakor niso slabe, a poti v finale ne najdejo. Tudi ko so se uvrstili, so bili čisto na meji, 2x so postali žrtev "žirantskega wild carda" iz let 2008 in 2009. Samo še en dokaz, kakšna kuhinja je Evrosong - marsikatera druga država bi z njihovimi skladbami zmagala.
Od ostalih velja omeniti:
- 2006 - Elena Risteska - NINANAJNA
- 2012 - Kaliopi - CRNO E BELO
- 2015 - Daniel Kajmakoski - AUTUMN LEAVES
- 2018 - Eye Cue - LOST AND FOUND


MALTA

2007 - Olivia Lewis - VERTIGO



Albanija 2.0. Oziroma kako spet izmed vseh uspešnih skladb najdem ravno njihovo najbolj NEuspešno. A če jo poslušam, mi je še vedno bolj všeč od vseh ostalih malteških pesmi. Odlična instrumentalna spremljava, močan, udaren in temačen refren ter dodelan odrski nastop, vse to bi jo moralo zlahka peljati v finale. Ampak kuhinja je pač kuhinja in v 2007 je bila le-ta še posebej močna.
Seveda je Malta poslala še cel kup drugih odličnih pesmi:
- 2012 - Kurt Calleja - THIS IS THE NIGHT
- 2009 - Chiara - WHAT IF WE
- 2016 - Ira Losco - WALK ON WATER
- 2005 - Chiara - ANGEL


ČRNA GORA

2014 - Sergej Ćetković - MOJ SVIJET



Redke so pesmi, ki človeka pretresejo tako v dno duše. In redke so tiste, pri katerih se človeku ulijejo solze, še preden pride do prvega refrena. Kakšno nepopisno mojstrovino so ustvarili Črnogorci v 2014! Zraven pa še videospot, ki ga je bolje ne gledati, ker je preveč ganljiv. Vse skupaj več kot dovolj za zasluženo prvo (od dveh) uvrstitev v finale za samostojno Črno goro. In prosim Evropa, kako je lahko bradata ženska (z vsem spoštovanjem do Conchite) boljša od tega? Skoraj ista situacija kot pri letošnji Španiji...
Ostale dobre (sicer niti blizu tej) so:
- 2015 - Knez - ADIO
- 2018 - Vanja Radovanović - INJE
- 2008 - Stefan Filipović - ZAUVIJEK VOLIM TE
- 2007 - Steven Faddy - AJDE, KROČI


NIZOZEMSKA

2011 - 3JS - NEVER ALONE



Oprostite, oboževalci The Common Linnets, Anouk in vseh podobnih. Saj so vsi omenjeni dobri. Ampak spet iz zaprašenih arhivov vlečem popolnoma prezrt komad, ki je svoj nastop končal na zadnjem mestu v polfinalu. Prav gotovo nezasluženo. Dovolj, da slišim besedilo, ki je prav gotovo najboljše v tem letu, in pomirjujočo ter spevno melodijo. Definitivno moja prva izbira za Nizozemsko. Zadnji niso vedno najslabši - kot tudi prvi ne vedno najboljši. (Pravzaprav je na ESC to bolj izjema kot pravilo.)
Da ne pozabim tudi na ostale:
- 2018 - Waylon - OUTLAW IN 'EM
- 2017 - O'G3NE - LIGHTS AND SHADOWS
- 2013 - Anouk - BIRDS
- 2007 - Edsilia Rombley - ON TOP OF THE WORLD


NORVEŠKA

2012 - Tooji - STAY 



Spet mi bo za tole kdo zavil vrat. Ampak pač nisem nek hud Rybak fan, najljubše pesmi poiščem med ostalimi in se spotaknem ob to, mimo katere ne morem iti. Preveč udaren komad, da bi ga lahko prezrl. Spominja na Erica Saadeja, a mi je še bolj všeč. Predvsem zaradi glasbe in seveda koreografije. Norvežani so sicer imeli ogromno dobrih pesmi, tako da je izbira bila vse prej kot lahka, tudi uvrstitve so običajno temu primerne.
Proslavili so se tudi z naslednjimi:
- 2006 - Christine Gulbrandsen - ALVEDANSEN
- 2005 - Wig Wam - IN MY DREAMS
- 2008 - Maria Haukaas Storeng - HOLD ON BE STRONG
- 2009 - Alexander Rybak - FAIRYTALE


POLJSKA

2006 - Ich Troje feat. Real McCoy - FOLLOW MY HEART



Znova težka odločitev med kar tremi pesmimi, od katerih bi lahko bila katerakoli najboljša. A Follow My Heart je enostavno premočna za ostale. Vse je popolno, od značilne melodije, besedila, do izdelanega odrskega nastopa, ki se je delno preselil kar med občinstvo. In vse to je bilo - premalo za finale! Resno?? Čisto oškodovanje Poljske, ki se sicer v zadnjem času dokaj redno uvršča v finale in pošilja zelo poslušljive pesmi.
Konkurenca je, kot že rečeno, bila huda:
- 2010 - Marcin Mroziński - LEGENDA
- 2016 - Michal Szpak - COLOR OF YOUR LIFE
- 2018 - Gromee feat. Lukas Meijer - LIGHT ME UP
- 2008 - Isis Gee - FOR LIFE


PORTUGALSKA

2012 - Filipa Sousa - VIDA MINHA



Tudi pri Portugalski je bila odločitev težka, znova med tremi skladbami, ki si delijo podoben ritem, podobno melodijo in glasbeno spremljavo. In znova sem vzel tisto, ki je bila med vsemi tremi - najmanj uspešna, edina se ni uvrstila v finale. A se nekako zdi najbolj spevna, najbolj simpatična od vseh. Portugalska je sicer po dolgih letih podobnih nepravičnosti (finale je bil zanje bolj redkost, kljub odličnim skladbam) lani, na svojem 49. (!!!) nastopu, vendarle prišla do zmage. Kot nekakšen obliž na rane. Velja pa Portugalce pohvaliti, da so se vedno držali svojega jezika, niti ena sama skladba v njihovi zgodovini ni zapeta v celoti v tujem jeziku. Nekaj malega angleščine je sicer bilo v pesmih leta 2004, 2005 in 2006, a vedno ob boku portugalščini. Svojevrstna pohvala!
Konkurenco delajo tudi:
- 2010 - Filipa Azevedo - HÁ DIAS ASSIM
- 2008 - Vânia Fernandes - SENHORA DU MAR (NEGRAS ÁGUAS)
- 2007 - Sabrina - DANÇA COMIGO
- 2015 - Leonor Andrade - HÁ UM MAR QUE NOS SEPARA


ROMUNIJA

2015 - Voltaj - DE LA CAPĂT (ALL OVER AGAIN)


Še ena tistih držav, ki težko spaca skupaj kaj poslušljivega, a se redno uvršča na visoka mesta z nekimi nalezljivimi komadi vprašljive vrednosti. Še posebej to leti na precenjen kruleče-cvileč duet, ki je kar dvakrat dosegel najboljše uvrstitve za Romunijo. A v 2015 jim je le uspelo poslati kakovostno skladbo, ki zadene v srce z besedilom in je tako skoraj na nivoju Sergeja Ćetkovića. Tokrat jo objavljam v dolgi, angleški verziji (na ESC so nastopili s skrajšano verzijo v romunščini - glej Top 3 vsako leto), prav zaradi besedila.
Edino, kar je še vrednega:
- 2018 - The Humans - GOODBYE
- 2008 - Nico & Vlad - PE-O MARGINE DE LUME
- 2006 - Mihai Trăistariu - TORNERO


RUSIJA

2016 - Sergej Lazarev - YOU ARE THE ONLY ONE


Tu je pa res šlo na "an, ban, pet podgan". Kajti odločiti se med dvema enakovrednima pesmima je zahtevna naloga. A na koncu sem vendarle dal prednost leta 2016 grdo okradenemu Sergeju Lazarevu. Moralni zmagovalec tega leta v vseh pogledih, a zaradi politike proti Rusiji pač ni smel zmagati. Da ne bo pomote, še vedno obožujem tudi dvojčici Marijo in Anastazijo, me pač na nekoga spominjata... Po tem letu je Rusom nekoliko padla morala, saj so očitno ugotovili, da enostavno ne smejo zmagati, ker tako ukazujejo "višje sile". Do 2016 pa so poslali celo vrsto odličnih pesmi:
- 2014 - Tolmachevy Sisters - SHINE
- 2008 - Dima Bilan - BELIEVE
- 2015 - Polina Gagarina - A MILLION VOICES
- 2013 - Dina Garipova - WHAT IF


SAN MARINO

2015 - Michele Perniola & Anita Simoncini - CHAIN OF LIGHTS


In spet sporna odločitev, velik NE od mene za Valentino Monetto. No ja, saj ni slaba, ampak Michele in Anita sta mi enostavno ljubša. San Marino je pač San Marino, kaj dosti izbire nimaš. Valentini se je enkrat celo uspelo uvrstiti v finale. Očitno pa nimajo visokih ambicij, saj so v zadnjih letih znova vse bolj katastrofalni.
Pa dajmo še priznanje najbolj vztrajni pevki v Evropi, dve dobri pesmi je imela:
- 2014 - Valentina Monetta - MAYBE
- 2013 - Valentina Monetta - CRISALIDE (VOLA)


SRBIJA IN ČRNA GORA

2005 - No Name - ZAUVIJEK MOJA


Edina država, ki je v tem obdobju nastopala na Evrosongu in je ni več na zemljevidih, kajti le leto po zgornjem nastopu je razpadla na dva dela. Torej je bila Zauvijek moja tudi edina njihova pesem v obdobju od 2005 naprej. Pesem je seveda vrhunska, udarna etno balada s poudarjenimi bobni, ki je temu primerno bila tudi nagrajena z visoko uvrstitvijo. Povedati je treba, da je imela Srbija in Črna gora namen nastopiti tudi naslednje leto, ko je zmagala taista skupina No Name s še boljšo skladbo Moja ljubavi, a so se pri glasovanju skregali in nato niso nastopili.


SRBIJA

2012 - Željko Joksimović - NIJE LJUBAV STVAR


Željko Joksimović. kralj balkanskih balad! Dvakrat je bil na Evrosongu (prvič leta 2004 še za skupno Srbijo in Črno goro) in obakrat prišel med najboljše tri. Nesporno najboljši evrovizijski predstavnik samostojne Srbije, ki je sicer na Evrosongu vedrila in oblačila. Nekaj odličnih pesmi kajpak izstopa, a po drugi strani so nekajkrat poslali takšno katastrofo od pesmi, da je bolela glava. Zato jim tudi finale ni bil vedno zagotovljen.
Poglejmo si še nekaj izstopajočih:
- 2018 - Sanja Ilić & Balkanika - NOVA DECA
- 2016 - Sanja Vučić ZAA - GOODBYE (SHELTER)
- 2008 - Jelena Tomašević feat. Bora Dugić - ORO
- 2007 - Marija Šerifović - MOLITVA


SLOVENIJA

2007 - Alenka Gotar - CVET Z JUGA


Pa smo pri naši Sloveniji. In zame je Alenka še vedno nepremagljiva. Prva naša pesem, ki se je uvrstila v finale, udarna kombinacija opere in pop glasbe z nekoliko balkanskim pridihom. Alenka je s to pesmijo pravzaprav začela obdobje opernih nastopov na Evrosongu, ki smo jih videli še kar nekajkrat (Švedska 2009, Estonija 2018 itd.). Od takrat naprej smo bili v finalu še 4x, kar je za našo malo Slovenijo pravzaprav velik dosežek. Še večkrat pa bi bili (in tudi že prej!), če bi znali izbrati prave pesmi na naši EMI in ne tiste, katerih izvajalci imajo boljše veze...
Kar pa ne pomeni, da smo vedno izbrali slabo:
- 2014 - Tinkara Kovač - ROUND AND ROUND
- 2011 - Maja Keuc - NO ONE
- 2012 - Eva Boto - VERJAMEM
- 2017 - Omar Naber - ON MY WAY


SLOVAŠKA

2010 - Kristina - HOREHRONIE


Edina nekaj vredna pesem, ki je v štiriletnem nastopanju te države prišla s Slovaške. A ta je bila tako dobra, da je zlahka prišla med mojih najljubših 10 v tem letu. Slovaki so to leto res doživeli evrovizijski kriminal, če bi s to pesmijo nastopila npr. sosednja Ukrajina, bi brez truda prišla med top 5. Tako pa je ostala brez finala! Slovaška se tja nikoli ni uvrstila in po štirih letih zapustila evrovizijski cirkus.


ŠVEDSKA

2015 - Mans Zelmerlöw - HEROES


Da izbira prvega mesta pri državi, kot je Švedska, ne more biti preprosta, je jasno. Izbrati med vsaj 4 skladbami, ki bi lahko konkurirale za to mesto, je huda. A Heroes je nekako stopničko višje nad ostalimi, pa ne le zaradi vizualnega nastopa. Tudi pesem sama je odlična. Švedi se sicer vsako leto borijo za zmago, a ne vedno zasluženo. Tudi med mojimi favoriti ne boste našli precenjene Loreen, Fransa in podobnih. Pač pa:
- 2008 - Charlotte Perrelli - HERO
- 2014 - Sanna Nielsen - UNDO
- 2017 - Robin Bengtsson - I CAN'T GO ON
- 2011 - Eric Saade - POPULAR


TURČIJA

2008 - Mor ve Ötesi - DELI


Še ena pogrešana država, ki je že od 2012 ni več na Evrosongu. A dokler je bila, je vedno prinašala odlične pesmi in posledično dobre uvrstitve. Edini problem Turčije je ta, da so za Evrosong vedno izbirali med dvema vrstama glasbe: svoj turški (orientalski) melos ali pa rock. Če moram izbirati med njima, mi je rock ljubši. In če moram izbirati med vsemi tremi turškimi rock pesmimi iz tega obdobja, zmaga tale iz 2008, ki je za povrhu še v celoti v turščini.
Najboljše med ostalimi pa so:
- 2010 - maNga - WE COULD BE THE SAME
- 2011 - Yüksek Sadakat - LIVE IT UP
- 2009 - Hadise - DÜM TEK TEK
- 2012 - Can Bonomo - LOVE ME BACK


UKRAJINA

2013 - Zlata Ognevich - GRAVITY


Zadnja država v pregledu je edina, ki se je doslej VEDNO uvrstila v finale Evrosonga. Zasluženo? No ja - ne vedno. So pa pogosto poslali odlične pesmi, med katerimi izstopa pravljična balada iz 2013. Žal že mora biti tako - čisto po evrovizijsko - da so se slabše uvrščale višje od boljših. Med drugim tudi katastrofalno podkupljena zmaga 2016 in drugo mesto leta 2007 z eno najslabših pesmi, ki jih je Evrosong kadarkoli videl. Primerljivo z letošnjimi kokošmi...
Med boljšimi pa so:
- 2018 - Melovin - UNDER THE LADDER
- 2017 - O.Torvald - TIME
- 2008 - Ani Lorak - SHADY LADY
- 2011 - Mika Newton - ANGEL


Ni komentarjev:

Objavite komentar