četrtek, 9. junij 2016

Če v srcu ni "ljubezni"...?

...je popolnoma nepomembno. Nič se ne spremeni.

Res?
K razmišljanju o tem naslovnem stavku me je pripeljala maša prejšnjo nedeljo, pri kateri so prepevali ravno pesem s tem naslovom. Na videz nepomembna, otroška pesem, ki gre takole:


V naslovu je ljubezen celo z veliko začetnico, čeprav res ne vem, s čim si to prisluži.
Na prvi pogled nič takega, da bi bilo o tem vredno razmišljati. Ampak potem te zadene, o čem pesem pravzaprav govori. In vsebina je dejansko šokantna.

"Če je ni, če v srcu ni ljubezni, sem pokvarjen tamburin,ki v prazno zadoni"

Nič posebnega za refren. Razen tega, da je besedo ljubezen v otroški pesmi slišati malce groteskno - sploh pa takšno poudarjanje pomena.
Ampak potem  že prva kitica:

"Ko govoril bi vse zemeljske jezike
...
tudi če poznal vse bi brez razlike
brez ljubezni to ni nič!!!!"

Ammm....seriously???
Kaj je torej teza te pesmi? Da vse kar se v življenju naučiš, spoznaš, znaš, razumeš, obvladaš in veš, ni vredno nič? Vse kar dosežeš je nepomembno. Važno, da hodiš okrog z nasprotnim spolom, si poročen in ustvarjaš družino. Vse ostalo nima pomena. Ni nič.
Krasno res.
In naprej se stvar samo ponavlja. Če bi bil modrec, ozdravljal, počel čudeže, prerokoval (ok, te dve stvari nimata nobene zveze z realnostjo in znanostjo, ampak naj bo...), če bi delil stvari tistim, ki potrebujejo... vedno isti stavek. Brez ljubezni to ni nič.
Težka trditev, zelo težka.
Torej moj študij matematike, in fizike, ni vreden nič? Zanimanje za železnice, poznavanje vsega kar vozi, ni vredno nič? Študij nekega človeka, ki je leta in leta garal, da bi postal npr. doktor znanosti, medicine, ni vreden nič? Poklic zdravnika, ki ozdravlja in kdaj res "stori čudeže", ni vreden nič?
Važno, da dobiš punco/fanta, nato poroka - ženo/moža, in da imaš družino.
Brez tega je vse, kar si dosegel, nič.
Brez "ljubezni".
In tako razmišljanje vcepljamo že otrokom.
Zabavno. Kaj pa sploh je "ljubezen"? O tem bom zagotovo še kaj napisal, si bom pa zaenkrat drznil napisati le eno trditev. Ljubezen je prazna beseda, ki ne označuje ničesar, kar bi imelo nek konkreten pomen. To, kar si ljudje pod njo predstavljamo, je konstrukt človeškega uma, ki skuša obupno upravičiti svoj obstoj. Stavek, ki sem si ga izposodil iz filma Matrica Revolucija, je še najbolj resničen približek definicije tega, kar si zahodna civilizacija (ta iluzija je namreč izšla iz nje) predstavlja pod pojmom "ljubezen".
Naj končam svoj zapis še z vicem, ki sem ga danes prebral:

Sneguljčica je živela s 7 moškimi.
Jasmina in Aladin sta bila v prepovedani zvezi, tako kot Romeo in Julija.
Tarzan je hodil naokoli nag in govoril z opicami.
Trnuljčica je »odšla« s prvim, ki ji je prekrižal pot.
Pepelka je zvečer zbežala od doma, da je odšla na zabavo.
Ostržek laže.
Robin Hood pa je lopov.
In potem bi radi videli, da bi bili naši otroci pridni.

Pa da dodam še svoje: Otrokom pojemo, kako ni znanje nič vredno in je glavna ljubezen.
Potem pa se čudimo, kako se nič ne učijo in le "osvajajo" dekleta/fante naokrog.
Čuden je ta svet...


1 komentar:

  1. Ne morem verjet.. če hodite h maši bi morali vsaj malo poznati, kaj pomeni Božja ljubezen... predlagam obisk kakšnega kateheta, ki vam bo jasno povedal, kaj je smisel življenja... ali je vam smisel življenja fizika? Če da, potem je vaš smisel zgrešen. Smisel je LJUBEZEN in ne človeška, spolna ljubezen oz. zaljubljenost, temveč BOŽJA LJUBEZEN... Božja ljubezen te je rešila na križu in ne fizika. Ta ljubezen ni čustvo, ni kar tako... za kristjane je to izbira za dobro in izbira za Jezusa.

    LP, know your religion

    OdgovoriIzbriši