sreda, 15. junij 2016

Evrosong 2016 po enem mesecu - Finale

Kot sem včeraj naredil zapis za polfinale, sledi sedaj še pregled finala in uvrstitev v njem. Priznam, da sem bil nad večino zelo razočaran, saj sem na vrhu videl povsem druge pesmi, kot so to bile na koncu. O zmagovalki tako ali tako ne bom izgubljal besed - popolnoma politična zmagovalka, kar dokazuje tudi fanatično branjenje njene zmage s strani EBU, čeprav je bilo ugotovljeno, da je pesem izšla pred dovoljenim datumom, ima politično vsebino itd. Ukrajina je pač zmagala, ker je morala zmagati. Oziroma zato, ker ni smela Rusija. Politična kuhinja...
Sedaj pa se sprehodimo skozi finalne skladbe in njihove nastope:

1. Finale je odprla ena od nezasluženih kvalifikantk. Belgijska pesem je navadna cenena pop štanca, refren je zoprn in nadležen, koreografija pa milo rečeno butasta. MTV style pesem, ki je na koncu tudi (negativno) presenetila z visoko uvrstitvijo v finalu. Edina dobra stran pesmi je lepa pevka, vse ostalo je "cheap shit".


2. Češka je letos presenetila z uvrstitvijo v finale. Pesem je bila izrazito všeč žirijam, kar dokazuje tudi njen končni rezultat - 0 točk iz televotinga! Nezasluženo, kajti Gabriela je odpela odlično. Sem pa mnenja, da bi se morala Češka uvrstiti že lani, ko je imela še boljšo pesem.


3. Znova v finalu, znova precej visoko in to zasluženo. Nizozemska se je spet odločila za country stil in zadela v polno. Douwe Bob je vse dvome o uvrstitvi v finale razblinil z odličnim polfinalnim nastopom, ki ga je nato v finalni ponovitvi zavihtel na 11. mesto. Predvsem je presenetil z odlično interpretacijo in kontaktom z občinstvom, omeniti pa velja tudi zanimiv dodatek - nekajsekundno prekinitev v zadnjem delu pesmi. Z eno besedo: bravo!



4. Azerbajdžan še vedno spada med nedotakljive. A tudi letos niso posegli v vrh, pravzaprav je tako že tretje leto zapored. Pesem je bila sicer moderna in udarna, svoje je dodala tudi privlačna pevka, ki pa...je v živo slabo odpela. To ji je odneslo marsikatero točko. "Miracle" se tako letos ni zgodil - več sreče prihodnjič!


5. Madžarska je v finale vstopila kot ena glavnih favoritinj, a evrovizijska kuhinja jo je oropala dobre uvrstitve. Zelo nezasluženo, kajti Freddie je na odru blestel. Očitno velja tisti stavek, da svet ne zna ceniti unikatnosti, enkratnosti, drugačnosti. Škoda, kajti pesem je bila vrhunsko odpeta in bistvo pesmi je bilo lepo interpretirano. Zaslužila bi si zmago. In seveda, tisti enkraten verz "Million lies in a million temples"... Ko bi le imela Evropa tudi posluh za glasbo in ne samo za politiko...


6. Prva iz skupine velikih 5 je bila Italija. Pesem je nosila velika pričakovanja, a jih ni izpolnila; pevka je na odru delovala precej živčna, odpela je neprepričljivo, pa še tisti nepotrebni angleški del in rezultat je bil druga najslabša italijanska uvrstitev od vrnitve na Evrosong leta 2011. Škoda. Pohvaliti pa velja odrsko sceno, ki je bila zelo inovativna. 


7. Nekoliko presenetljivo se je v finale uvrstil Izrael. Nikakor pa ne nezasluženo, kajti vokalno je pevec (hmmm, sicer ne vem čemu je bil zares podoben) blestel, odlično pa je izzvenela tudi skladba, katere značilnost je stopnjevanje in tako je šele na koncu zares nastopil tisti vrhunec. Enako posrečena je bila tudi odrska scena, edino kar je motilo pa je bila zunanja podoba pevca...


8. Bolgarija je po letih neuspehov letos stavila na povratnico, ki se ji leta 2011 ni uspelo uvrstiti v finale. Poli Genova pa je na odru letos razturala in dosegla najboljšo bolgarsko uvrstitev na Evrosongu doslej, 4. mesto. Pesem mi sicer osebno ni bila posebej ušeč, nekakšna moderna MTV style skladba, a vsaj ne nadležna kot Belgija. No ja, uvrstitev sem jim privoščil. In, Poli, malo parodije na tvoj naslov: Love is a crime! 



9. Seveda je jasno, da država, ki gosti Evrosong, ne želi zmagati in ga naslednje leto gostiti ponovno. Zato se tudi Švedska letos z izborom pesmi ni proslavila. A kljub temu so domačini dosegli visoko uvrstitev, 5. mesto. Ne vem sicer kako (kuhinjaaa!!!), kajti pesem sama po sebi ni bila nič posebnega. Zame izjemno sporno pa je bilo besedilo, kjer si je pevec sploh drznil pomisliti na to, da bi se opravičeval dekletu! Arrggghhh, kako si upaš, Frans?? Še dobro, da na koncu poveš, da ti ni žal...


10. Nemčija bluzi iz leta v leto, že drugič zapored ji je uspelo doseči zadnje mesto, konkretnega komada pa že dolgo niso spravili skupaj. Dragi Nemci, vam zaupam recept, kako doseči dobro uvrstitev? POJTE V NEMŠČINI ZABOGA!!! Tako pogrešam nemščino na Evrosongu... (sicer moj najljubši jezik). Letošnja pesem komaj zasluži komentar, spet vztrajanje z angleščino, "crap" od pesmi, pevka pa tudi tako oblečena kot da bi... ah, ne bom nadaljeval.


11. V nasprotju z Nemčijo je Francija vsako leto boljša. Letos bi si Francozi, roko na srce, zaslužili zmago. Simpatična pesmica, vesela in atraktivna, pevec pa je blestel z izvedbo. Sam na odru, brez nepotrebne spremljevalne koreografije, je pesem odlično interpretiral. Predvsem z nasmehom na ustih in sproščeno, kar se pri do potankosti izdelanih ESC nastopih redko zgodi. Bravo Francija!


12. Najbolj skregana z vso logiko je bila letos uvrstitev Poljske. Vrhunska skladba, ki jo je Michal Szpak odlično izvedel in ki je tudi dala naslov mojemu blogu, bi morala biti po vseh pravilih všeč žirijam. A glej ga zlomka, samo 7 točk od žirije, presenečenje pa v televotingu - 4. mesto! Ne vem kako bi si to razlagal. Spet se bom zatekel k izrazu kuhinja - kajti če bi žirije korektno ocenile skladbo, bi verjetno ukazana zmaga Ukrajine splavala po vodi...


13. Zato pa je bila krepko precenjena skladba Avstralije. Pustimo to, da nas EBU očitno vodi za nos, saj je bilo rečeno, da bo Avstralija sodelovala le lani na jubilejnem 60. Evrosongu. Tako očitno je bilo favoriziranje sicer povprečne skladbe, da mi je šlo kar na bruhanje. Pesem ni slaba, ni pa noben presežek. Pa tudi pevka ni ravno taka, da bi jo gledali... je pa res, da je odpela brezhibno.


14. "Who let the dogs out?" je bil eden od komentarjev ob nastopu rokerjev z otoka Ciper. Odlična rock skladba pa je bila kriminalno podcenjena in je končala na 21. mestu. Škoda, kajti fantje iz skupine Minus One so razturali in zagotovo dvignili dvorano na noge. Dobrega rocka na Evrosongu že tako ni veliko, zato ni treba še tega, ki je, tako zatreti...


15. Z odlično vokalno izvedbo in prepričljivim nastopom je letos prepričala tudi predstavnica Srbije. 18. mesto znova ni odraz tega, kar je Sanja pokazala na odru. Nastop je bil brezhiben, pesem odlična in udarna, vokalna izvedba preprosto super. Zaslužila si je boljšo uvrstitev!


16. Litva se je po lanskem bruhanja vrednem ljubezenskem fiasku, ki je kdove kako prišel v finale, letos odločila za dober pop komad in dosegla tudi korektno uvrstitev med top 10. Donny je še enkrat pokazal, da zna peti, hkrati pa je znova dokazal svojo hiperaktivnost na odru - podobno kot leta 2012. Letos je nastop nadgradil celo s salto! V celoti gledano, bi odrski nastop lahko bil boljši, manj njegovega "afnanja" in nekoliko bolj dodelano, a končni uvrstitvi ne gre oporekati.


17. Hrvaška je sicer poslala dobro skladbo, a pri odrskem nastopu se je zalomilo. Nina ni odpela prepričljivo, scena bi lahko bila boljša (če že govorimo o nevihti in svetilniku). In seveda, ta obleka... No comment, brez težav je dobila nagrado za - najslabše oblečeno izvajalko! Že sama po sebi ne izgleda ravno lepa, potem pa še fiasko z obleko in izvedbo - to je bilo preveč. Zato je uvrstitev dokaj realna.

18. Prva favoritinja letošnjega izbora, prav tako tudi moja, je bila Rusija. Pesem je sicer bila vrhunska in tehnično je Sergej odpel odlično. A pri celotnem nastopu je nekaj manjkalo. Vse skupaj je bilo podrejeno posebnim vizualnim učinkom, zato je pevec na odru deloval kot robot, gibi so bili izumetničeni, skratka - manjkala je koreografija, manjkala je sproščenost na odru. Ki bi bila za dobro interpretacijo takšne pesmi nujna. Morda je tudi zato izgubila nekaj točk, čeprav je jasno, da ni smela zmagati. Ni smela doseči uvrstitve, ki bi si jo (vsaj glasbeno gledano) zaslužila!


19. Tudi Španija letos ni blestela. Čeprav pesem ni tako slaba, pa se jo je pred izborom neupravičeno kovalo v zvezde. Ok, je udarna in na trenutke dobro zveni, a določeni deli (na primer tisti "say yay") so milo rečeno nadležni, zoprni. Odrska izvedba tudi ni bila ravno za v učbenike, imam pa občutek, da bi na koncu lahko bila kakšno mesto višje...


20. Ahh, ta Latvija. Ali se ne vidi in sliši, da je avtorica letošnje pesmi lanska predstavnica Aminata? Če se je lani v mikrofon drla ženska, se je letos moški. Edino ta razlika je. Dretje pa je vedno dretje, no k sreči smo moški običajno malo bolj "milozvočni" (Ni vedno nujno...). Justsu se je na odru videlo, da se prav trudi z dretjem in kričanjem. No ja, vsaj malo bolj melodična je bila letošnja pesem, v primerjavi z lansko.


21. Naslednja pesem ne potrebuje komentarja. Po novem si želim slišati zvoke kolin. Verjamem, da so bolj milozvočni od kruljenja predstavnice Ukrajine, ki je za svoje kruljenje kuhinjsko prejela tudi zmago. Z najslabšo pesmijo na izboru. S pesmijo, ki je poleg tega, da je najslabša, kršila tudi vsaj 2 pravili Evrosonga. A stricev iz ozadja, ki očitno vodijo tudi EBU, to ne briga...


22. Ohoho, Ira Losco se je vrnila! Pevka, ki je Malti leta 2002 pripela drugo mesto (morala bi biti zmagovalka), se je v teh 14 letih sicer zelo spremenila, tako po izgledu kot tudi glasbeno. V katero smer? Žal, na slabše. Walk On Water sicer ni slaba pesem, a nekaj ji manjka, morda kakšen izrazitejši vrhunec. A s skladbo iz leta 2002 se ne more primerjati. Žal. Kljub vsemu pa je Ira nastopila dobro in dosegla dokaj realno uvrstitev.


23. Presenetljiva kvalifikantka je bila tudi Gruzija. Priznam, to pesem sem pred Evrosongom čisto prezrl, zato pa je toliko bolj zablestela na odru. Že v polfinalu sem pesmi, ki je sicer med ljubitelji Evrovizije bila precej nepriljubljena, tiho napovedoval finale. Prepričljiva skladba v nekakšnem alter-rock stilu, prav tako pa tudi prepričljiv nastop z nekaj posebnimi učinki, sta Gruziji tudi zares zagotovila finale, kjer je žal postala žrtev svoje nepriljubljenosti. Po mojem mnenju bi lahko bila tudi višje... Najljubši stavek? "Night will come, and so will the sin"


24. "Daleč stran, v iskanju raja..." je prepevala prelestno lepa Zoë Straub, predstavnica Avstrije. Pravljična skladba se je uspela uvrstiti v finale, čeprav ji zaradi ostre konkurence v prvem polfinalu tega nisem ravno napovedoval. Kar je bilo pri tem nastopu še posebej vredno občudovanja (poleg pevke seveda), je bila izvedba v francoščini. Zoë je odpela, kot bi bil to njen materni jezik. Zares odlično leto za Avstrijce, zaslužena je bila tudi dobra uvrstitev na 13. mesto.


25. One Direction 2.0, tako bi lahko označili nastop Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Pesem, ki sta jo odpela dvojčka, je bila čisto v njihovem stilu. Glede na Evrosong bi rekel: povprečna. Izvedba na odru pa ne najboljša, predvsem sta bila vokalno neprepričljiva. Uvrstitev je bila nekako pričakovana...


26. Zadnja na izboru je nastopala Armenija. Znova nekaj, kar naj bi bilo moderno, v resnici pa totalen "crap". Nepovezana pesem, sestavljena iz 2 delov, z nekaj obupnimi zvoki in kričanjem/kruljenjem pevke, ki si je drznila še provocirati s prepovedanimi zastavami in ogabnimi oblekami. Na koncu pa seveda precenjena, kot se to pri podobnih skladbah pogosto zgodi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar