torek, 14. junij 2016

Evrosong 2016 po enem mesecu - Polfinale

Ja, en mesec je že, odkar se je v Stockholmu zgodila letošnja evrovizijska katastrofa. Po enem mesecu se je gnev sicer nekoliko polegel, a vseeno totalno politična zmaga Ukrajine še kar odmeva. Pač, težko nam je sprejeti, da je dejansko letos zmagala najslabša pesem, in to zato, ker je morala. Ker so "strici iz ozadja" tako ukazali. Doslej nisem verjel v njih v zvezi z Evrosongom, a letos se je stvar pokazala v najhujši možni luči.
Vseeno bom pripravil pregled, kako sem sam videl letošnji Evrosong. Najprej za pesmi, ki so obtičale v polfinalih in se jim ni uspelo uvrstiti v veliki finale. Že tu je bilo nekaj velikih presenečenj in razočaranj. Med takimi pesmimi je bila tudi naša, slovenska, ki si žal finala niti ni zaslužila. Nekaj že dalj časa smrdi v našem načinu izbiranja predstavnikov za Evrosong...
Pa pojdimo lepo po vrsti:

1. Prvi polfinale je odprla Finska, ki se znova ni izkazala. Pozabljiva pesem (morda bi si zapomnil le preveč ponavljajoči se refren), neposrečena koreografija, slaba vokalna izvedba in najgrša pevka na izboru so bili zadostni razlogi za obstanek v polfinalu. Morda bi bilo besedilo edina dobra stvar v tej pesmi. Finska je že nekaj let v evrovizijski krizi...


2. Grčija se prvič v zgodovini ni uvrstila v finale Evrosonga! Očitno je "nedotakljivih" vse manj. Ali je pošteno ostala v polfinalu ali ne? Mnenja se krešejo. Meni osebno skladba sploh ni bila slaba; mešanica grškega melosa in rapa. Rap sicer ni moja priljubljena glasbena zvrst, a me začuda v tej skladbi niti ni preveč motil. Še posebej rad pa si zapojem refren. Pošteno povedano, bi jo bil rad videl tudi v finalu...

3. Med državami, ki niso imele praktičnih možnosti za preboj v finale, je bila tudi Moldavija. Generičen pop komad brez nekega vrhunca, ki nekako od sebe ni dal nič. Nastopu so skušali s plesalcem - vesoljcem dati nekaj posebnega, a je to zvodenelo. 




4. San Marino je bil letos nekaj posebnega. Z nekakšno "govorečo balado" je nastopil Turek Serhat, ki je sprva izzval val posmeha. A meni osebno je bila prvotna verzija bolj všeč. Pesem so nato popravili v nekakšno disko verzijo, ki je izgubila ves čar. Nastop je bil katastrofa, premočni in premladi back vokali so uničili Serhatov vokal, prav tako pa je tudi koreografija bila smešna.


5. Prvi kriminal letošnjega Evrosonga je bila porazna uvrstitev Estonije, ki je nastopila z izredno všečnim komadom in je spadala med zanesljive finaliste. Zadnje mesto v polfinalu je bil pravi šok za evrovizijske oboževalce, saj ne v skladbi ne v nastopu ni bilo omembe vrednih pomanjkljivosti. Kje je šlo narobe? Očitno kuhinja. Marsikje kuhinje niso ravno pozitivne, vsaj ne za vse...



6. Ena najslabših skladb letošnjega izbora je prišla iz Črne gore. Tri minute kričanja v mikrofon in nabijanja po kitarah. Totalna zmešnjava. Sploh ne vem, ali naj bi se temu reklo pesem. Hjaa, očitno se lahko že vsak dere v mikrofon in si misli, da je umetnik oz. glasbenik. Prosim, Črnogorci, vrnite se na balkanske balade, kot sta jih v preteklih dveh letih pela Sergej in Knez. Ker to letošnje ni vredno poslušanja.



7. Nov evrovizijski kriminal: Islandija se ni uvrstila v finale. Še huje: bila je slabše uvrščena od San Marina in Črne gore! Znova težka kuhinja, Greta Salome je pesem odpela vrhunsko, nastop je bil izpiljen do zadnje podrobnosti. Kopiranje Loreen in Mansa? Halo? Loreen proti Greti v tem smislu ni imela za burek! Če je to razlog, da se ni glasovalo za Islandijo, je z občinstvom nekaj zelo narobe. Realno bi morala biti uvrščena med prvih 10, tako pa... Jbg. To je pač Evrosong. Kuhinja.



8. Zadnja neuvrščena iz prvega predizbora je bila Bosna in Hercegovina. Pesem je bila pred izborom na mojem 10. mestu, a če bi vedel, da je bila napisana v podporo migrantom, je tja zagotovo ne bi uvrstil. Ampak kakorkoli že, nastop je bil dober in korektno izveden, le rap vložek je pač - kot sem zapisal pred Evrosongom - pokvaril skladbo. Sicer ji ni dosti zmanjkalo do finala, a tokrat je tudi Bosna izpadla iz skupine "nedotakljivih".


9. Smo že v drugem polfinalu, prva neuvrščena je bila Švica. Skladba kot taka niti ni bila slaba, a pevkin vokal je že na domačem izboru šepal, na predizboru tudi ni najbolj blestela. Poleg tega pa še obupen izgled in hmm... koreografija? Očitno se tudi priklanjanju reče koreografija. Super. Naslednjič ko me bo bolel trebuh, bom plesal. Tako kot Rykka.


10. Belorusija letos ni bila dobra. Plehka pesem, ki ni pustila nobenega sledu, ter neprepričljiv pevec. Odrski nastop je bil sicer poln posebnih učinkov, med katerimi je izstopala golota z volkom (takšna je bila prva Ivanova ideja, kako bi želel nastopiti, a ni dobil odobritve), a to ni pomagalo pesmi do uvrstitve v finale. Poleg tega se mi je zdelo nekoliko neumno, da so učinki pravzaprav predstavljali pevca v različnih vlogah...hmm, samopromocija na vrhuncu...


11. Irska je letos za Evrosong pripravila odlično skladbo ter velikega zvezdnika, nekdanjega pevca skupine Westlife. Pesem gre hitro v uho, všečno pa mi je tudi besedilo, sploh tisti del "...just touch who you wanna, kiss who you gotta...". A na odru se jim je vse sfižilo. Resnično, ne morem verjeti, da je Nicky res nekoč bil velik zvezdnik. Kajti vokalno je bil milo rečeno obupen. In tako se Irska zasluženo ni uvrstila v finale...


12. Sicer skladba ni bila tako dobra kot leta 2012, in nekateri komentatorji so se na veliko delali norca iz refrena, a Kaliopi je še enkrat pokazala, kaj pomeni vrhunski odrski nastop. Žal se Makedonija letos ni uspela uvrstiti v finale, kljub vsemu kar je pevka pokazala na odru. Skladba je bila preprosto preveč...monotona. Niti blizu temu, kar je bila "Crno e belo".


13. Kot sem napisal že v uvodu, naša draga Slovenija mora resnično nekaj spremeniti v sistemu izbora za Evrosong. Sestaviti izbor desetih drugorazrednih pevcev, mnogih slovensko občinstvo sploh ne pozna, s podpovprečnimi skladbami, ter nato izbrati dva finalista s pomočjo žirije, BREZ televotinga, pač ni nobeno delo. Letos na naši Emi nismo izbirali najboljše, temveč najmanj slabo skladbo. Pa še tu smo zgrešili... Zasluženo brez finala, žal. Tudi nastop ni bil nekaj posebnega, sploh namreč ne vidim smisla akrobata na odru.


14. Evrovizijski kriminal številka tri. Danska je ostala brez finala. Kljub temu da so imeli odlično skladbo (mojo 3. favoritinjo), odličen nastop, kljub temu da so se odlično ujeli, to ni bilo dovolj za finale. Še več, dovolj je bilo le za predzadnje mesto. Grozljivo. V mojih očeh najbolj podcenjena pesem izbora. Zaslužila si je mesto med najboljših 10. Znova bom rekel isto: kuhinja ima povsod prste vmes...


15. Norveška se letos ni izkazala. Zmešati 2 pesmi v eno tako, da sploh nimaš neke celote, ampak popolnoma ločeno kitico in refren, pač ni nobeno delo. Nekateri so to sicer oboževali, sam pa sem mnenja, da je popolnoma zasluženo ostala brez finala.




16. Za zaključek še ena brezizrazna pesem, za katero sploh ne veš, kdaj je zdrsnila mimo. Albanija zna na Evrosong pošiljati dobre skladbe, a letošnja ni bila ena od njih. Plehko besedilo, brez vrhunca in večinoma samo razkazovanje glasovnih sposobnosti pevke (beri: dretje v mikrofon). 











Ni komentarjev:

Objavite komentar